streda, 24. decembra 2014

Vianočná torta. Nahá, prosím pekne.



Páčia sa mi tie "naked cakes". Také neupratané, prirodzené...a už ma akosi omrzeli jedlé ozdoby a modelovacie hmoty (nie, že by ma niekedy nejak výnimočne fascinovali). Papier, nožničky, trocha šikovnosti a torta ako vyšitá. A pritom jednoduchá. A silno efektná!!!

Taký naked cake môže byť krivý, môže byť nepravideľný...jednoducho sa mu prepáči hocičo!

Torty robím radšej do malej formy, páčia sa mi užšie a vyššie. Toto cesto je tak akurát na takú menšiu a vyššiu tortu, ktorá sa dá pekne rozrezať na tri časti. V podstate je to dvojnásobná dávka cesta, z ktorého robím čokoládové cupcakes (aka najlepšie cesto na svete). 

Cesto:
230g masla (izbová teplota)
400g kryštálového cukru (prípadne trstinového)
4 vajíčka
260g polohrubej múky
140 g čistého kakaa
1 čl sódy bikarbóny
1 čl kypriaceho prášku
1/2 čl soli
300ml mlieka
1 pl vanilkového extraktu


Rúru si zapneme na 180 stupňov. Maslo vyšľaháme s cukrom a po jednom pridávame vajcia.  V miske si zmiešame všetky suché suroviny (múka, kakao, sóda bikarbóna, kypriaci prášok, soľ) a do mlieka pridáme extrakt. Striedavo pridávame sypkú a tekutú časť, po každom pridaní premiešame. 

Formu na tortu vytrieme maslom a nalejeme cesto. Párkrát otrieskame (s citom) naplnenú formu o linku (alebo iný pevný povrch), aby sme sa zbavili bubliniek a šupneme ju do rúry. Pečieme, kým nie je koláč na vrchu pekne vypuklý a pružný.

Necháme celkom vychladnúť, vrch dorovnáme (nemusí byť úplne) a odrezanú časť švacneme do misky na horšie časy (alebo na ozdobu). Koláč prerežeme na tri približne rovnaké časti. Korpus si môžete pokojne nachystať vopred (deň-dva). Stačí, keď ho zabalíte do sáčika a necháte niekde bokom alebo ho dáte do uzatvárateľnej misky a...necháte niekde bokom...

Krém:
250g mascarpone
40g práškového cukru
40g čistého kakaa
230ml šľahačkovej smotany (najlepšie 40%)

Mascarpone vymiešame s cukrom a kakaom, prilejeme smotanu a vyšľaháme do pekne držiaceho krému.

Vrchnú (dorovnanú) časť korpusu dáme na spodok taniera (rovnejšou časťou dole). Na korpus napatleme približne polovičku krému. Nezarovnávajte, nebabrite sa s tým. Pekne abstraktne to tam nehádžte, trocha upatlite a hotovo! Na krém položíme ďalší horpus a znova napatleme krém. Na vrch dáme najspodnejšiu časť (tú, ktorá sa piekla na dne formy, čiže je krásne rovná) a poprášime práškovým cukrom. Na vrch môžete dať pokojne aj ovocie, prípadne čokoládové hoblinky. Deokorovanie už nechám na vás. Vybláznite sa! Aby vám z tých sviatkov náhodou nepreplo.

Šťastné a veselé...a tak ďalej...












Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára