nedeľa, 5. októbra 2014

(Mini) Pavlova



Pavlova je nielen dezert vysoko vizuálne efektný, ale najmä neskutočne dobrý. A úplne naj je, keď namiesto jednej veľkej spravíte niekoľko maličkých, aby dostal každý „tú svoju“.

V podstate ide o bielkové „pusinky“, naplnené (zvyčajne) vyšľahanou smotanou, ozdobené ovocím.  Vždy som obdivovala krásne Pavlova torty, ktoré boli cool ešte pred tým, ako sa objavili takzvané „naked cakes“ (čiže nahé torty), ktoré pomaličky nahrádzajú klasické veľké svadobné a iné torty zabalené do ton cukrovej hmoty (klobúk dole pred všetkými šikovnými cukrármi, ktorí sa s nimi dokážu vyhrať, môj „šialok kávy“ to však nikdy nebol a ani nebude).  Ale naspäť k Pavlove.

Čo vám poviem, strašne je chutná, keď sa na ňu kuknete a tieto maličké „jednohubky“ sú ešte chutnejšie.

Predzvesťou  dobrej Pavlovy je čistý vercajk. Keďže je jej základom pekne vyšľahaný sneh, musia byť misa na šľahanie i šľahač úplnecelkomnajviac čisté a hlavne nemastné. Ja vám verím, že si po sebe po pečení umývate riady a nenechávate po sebe kúdole cukru a kakaa, ale pred šľahaním bielkov to chce extra pozornosť. Misu aj šľahač poriadne poutierajte suchým servítkom, aby ste ich zbavili akýchkoľvek stôp po mastnote. A môžete začať s prípravou základu!

Základ (približne 12 kusov):
4 bielka  (izbová teplota)
130 gramov práškového cukru
½ polievkovej lyžice zlatého klasu (alebo kukuričného škrobu)
1 čajová lyžička octu
1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Zapnite rúru na 150 stupňov. Bielka oddeľte od žĺtkov (z ktorých môžete pripraviť Lemon Curd alebo Créme Brulée), a pekne jeden po druhom dajte do misy, v ktorej budete sneh šľahať. Nechajte šľahať až dokým bielka nezačnú tuhnúť. Potom postupne, po lyžiciach (môžete dať vždy tak 2 naraz), pridávajte práškový cukor.  Bielka nechajte šľahať dovtedy, kým nemáte krásny lepkavý sneh, ktorý drží tvar.



Pridajte ostatné suroviny tak, že vždy po každej sneh pomaličky premiešate špachtľou.

Na plech dajte papier na pečenie, naplňte cukrárske vrecko krémom a začnite robiť „venčeky“. Najskôr spravte jedno malé koliesko, po ktorého okraji urobíte ďalšie (a pokojne aj ďalšie). Veľkosť a výška záleží od vás (čím a koľko chcete plniť, koľkým ľuďom ich budete servírovať, atď.). Vôbec sa netrápte nedokonalosťou pusiniek. Pavlova je o takom malom zmätku, krehkom chaose. Kolieska nech sú každé iné, s vytŕčajúcimi vrcholčekmi a nepravidelnými tvarmi. Rúru stíšte na 120 stupňov a vložte do nej plech.  




A teraz treba byť trpezlivý, základ sa pečie dlhšie, v podstate sa v rúre tak nejako suší.  Zatiaľ si môžete nachystať plnku. Ja som sa rozhodla pre „klasiku“, vyšľahanú smotanu s cukrom a vanilkovým extraktom a lesné ovocie.  Na jednu smotanu na šľahanie (200ml) potrebujeme polievkovú lyžicu cukru a čajovú lyžičku vanilkového extraktu. A pekne šľaháme, kým nemáme jemnú šľahačku (nie maslo!). Kým sa nám základ dopečie, vložíme šľahačku do chladničky, aby nezvädla.

Po približne hodine a pol pečenia môžete rúru vypnúť, no pusinky v nej ešte nechajte dosušiť (pokojne aj hodinu, aj dlhšie, v podstate by v tej rúre mali aj vychladnúť). Je možné, že vám pusinky pri sušení trocha popraskaujú. Vôbec sa tým však nenechajte odradiť, aj tak budú super.Vonku tvrdé, vnútri mäkké a trocha žuvačkové



Mini Pavlovy môžete zdobiť čímkoľvek. Skvelé sú s LemonCurdom (na ktorý aspoň miniete žĺtka), alebo len tak, s domácim džemom. Pokojne ich môžete naplniť len ovocím (skvelé sú, napríklad,  banány) a poprášiť práškovým cukrom či nastrúhanou čokoládou. Môžete sa s nimi vyhrať ako sa len vašim jazykom a očiam zapáči. A plusom je, že sú bezlepkové (a pokiaľ ich naplníte len chutným ovocím, tak aj bezlaktózové).



Tento istý recept môžete použiť aj na jednu väčšiu Pavlovu. Postačí, ak na papier na pečenie obkreslíte tortovú formu a sneh pekne nacapkáte do jej okrajov. Znova platí, že jej tvar nemusí byť dokonalý.  Každá Pavlova je osobnosť a každá táto osobnosť má byť jedinečná! 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára