nedeľa, 25. mája 2014

Zdravý Lemon Tart


Kokosový olej je strašne fajn. Na všetko. Na varenie, na ksicht, na nohy, na vlasy, na pery...všade využiteľný! Tak som sa konečne prebojovala k tomu, aby som ho použila aj pri pečení. 
Okrem potreby použitia kokosového oleja ma "dohnali" k vyhľadaniu receptu a jeho následnej realizácii tri veci:

1. Môj organizmus (zasa) protestuje a nepáči sa mu väčšina vecí, ktorými ho kŕmim, takže som momentálne v "úspornom" režime. 
2. Po svadobných cupcakes (100ks) mi zostalo veľa žĺtkov aj napriek tomu, že som dnes piekla aj "mini quiches".
3. Už vyše mesiaca sa na mňa moja mamina strašne škaredo pozerá, pretože kúpila mandľovú múku v domnení, že jej niečo dobré upečiem. Dnes som sa začala cítiť fakt previnilo...

Aha! A ešte citróny. Nikdy síce nemám problém spotrebovať také citróny (citrónová voda musí byť!), ale sem-tam je dobré pichnúť ich do koláča!

A tak som hľadala, kombinovala, zvažovala, prepočítavala...a tu je výsledok (teda...tu je to, čo k výsledku potrebujete):

Korpus:
200g mandľovej múky
5 polievkových lyžíc kokosového oleja (pokiaľ máte olej v chladničke, dajte ho nachvíľu von alebo si ho pred použitím trocha roztopte)
štipka soli
1 vajíčko

Všetky suroviny spolu zmiešajte, aby držali pekne pokope. Ja som olej pridávala po lyžičkách a zisťovala, koľko ho naozaj treba. Vyšlo mi 5 lyžíc, ale predpokladám, že to bude trocha závisieť aj od múky. Takže začnite pomaly a pridávajte. Hmotu natlačte do tortovej (alebo keď sa vám chce hrajkať "pájovej") formy a dajte na 10 minút do vyhriatej  rúry (180 stupňov). Nechajte korpus odstáť.

Krém:
6 žĺtkov (je ich 6, pretože mi ich toľko zostalo a hľadala som recept presne na tento počet)
170g medu
120ml citrónovej šťavy (približne dva citróny)
kôra z jedného citróna
100g kokosového oleja

Zmiešajte všetko okrem oleja (ja som si môj dala navážený najskôr do chladničky, aby sa mi lepšie "dávkoval", ale ono je to asi celkom jedno) a za stáleho miešania povarte na miernom ohni. Keď sa vám začnú objavovať prvé bublinky, začnite po kúskoch (po lyžičkách) pridávať olej. Miešajte. Keď začne krém vrieť, odstavte ho a nechajte chvíľu vychladnúť. Vylejte na mierne vychladnutý korpus, nechajte chvíľu odstáť a šup do chladničky! 

Ideálne je, nechať koláč cez noc v chladničke (a zožrať ho na raňajky, lebo raňajkové kalórie sa nepočítajú). Čo si budeme klamať, ja som to vydržala 3 hodiny (a aj to som musela upratovať, aby som na neho vôbec nachvíľu zabudla).

Každopádne to čakanie stálo za to! 




2 komentáre:

  1. Kokosový olej je úplne najlepší, hoci ho používam iba na kozmetické účely, no asi sa dám aj na pečenie, keď vidím, aké dobroty sa z neho dajú urobiť :) Och, teraz mám chuť na sladké! :D BlogByEmDe

    OdpovedaťOdstrániť