piatok, 1. februára 2013

O predávkovaní sa cukrom a necukrových brownies




Nie, nezomrela som. Ale keby existovala nejaká blogová polícia, určite by ma minimálne zatkli alebo vyhlásili za nesvojprávnu. Veru, posledných pár týždňov som to kolosálne flákala...čo už.

Mohla by som sa znova vyhovárať: na zimu, na prácu, na PNku, na rodinu, na kamarátky, na knihy, na seriály, na písanie, na sviatkovanie, silvestrovanie na stres...ale nebudem sa. Radšej začnem tam, kde som skončila. Pri koláčikoch.

Ako som vo svojom poslednom (a viac ako...ehm, ehm, dvojmesačnom) príspevku písala, snažím sa hľadať nejaké tie zdravé koláčikové alternatívy. Vyskúšala som jeden. Výsledok neskutočný, chuť ešte neskutočnejšia. Nakoniec som sa však vrátila ku karamelovým cupcakes. Predsa len, starý dobrý rafinovaný cukor je starý dobrý rafinovaný cukor. I keď u vás už po jednom karamelovom koláčiku nastáva „sugar crush“, po ktorom nie ste schopný fungovať ani na fyzickej, ani na mentálnej úrovni.  Ale o to nejde, ide o ten strašne dobrý pocit, ktorý predávkovanie cukrom prináša. Zrazu vás nič netrápi, len tak si ležíte, odfukujete, o chvíľu vás síce prevalcuje vlna výčitiek a váhu budete musieť odniesť minimálne do pivnice, ale...za ten pocit to určite stojí. A stojí zaň aj druhý, tretí, či šiesty koláčik...

Pre tých z vás, ktorý nemajú takú silnú potrebu predávkovať sa cukrom ako ja, nech sa páči, recept na ultramega skvelé brownies (vegánske, bezlepkové a bezlaktózové, prirodzene). A pre vás ostatných, karamelové cupcakes v nasledujúcom príspevku.

Recept som našla na stránke jednej mladej zahraničnej slečny, ktorá je venovaná (zväčša) vegánskej strave. Odporúčam stránku navštíviť, je plná zaujímavých nápadov.  Pozrieť si ju (slečnu aj stránku) môžete TU

Od jednej kamarátky som vyfasovala kilo datlí, od druhej som si zadovážila bio orechy z trstínskej záhradky a už chýbalo len kakao a mandle. Keďže má slečna na stránke objemové miery a bola som príliš lenivá niečo prepočítavať, poddala som sa čaru trojdecovej šálky. A tu je recept:

2 šálky vlašských orechov (najlepšie sú bio z Trstína)
1 šálka holandského kakaa
štipka soli
2 a ½ šálky datlí (približne pol kila datlí)
posekané mandle

Je dobré mať po ruke o niečo viac datlí, pretože sa môže stať, že budú suchšie a preto ich do cesta budete musieť pridať viac. Snažte sa nájsť datle, ktoré vyzerajú „mazľavo“, cesto sa vám lepšie spojí a bude držať pokope. Datle si vykôstkujeme a posekáme v elektrickom sekáčiku. To isté urobíme s orechmi (vykôstkovať ich nemusíte, ak sa vám nechce). Zmiešame datle a orechy a pridáme kakao a soľ. Hmota by mala držať pokope a mala by byť tak trocha lepkavá. Nakoniec do hmoty pridáme tak za hrsť posekaných mandlí (nemusia byť, prípadne ich tam môžete pridať viac). Cesto „natlačíme“ do plastovej misky (najlepšie podlhovastej), zatvoríme a pichneme do chladničky minimálne na hodinku. Potom nakrájame, posypeme kakaom a zalizujeme sa!








1 komentár: