streda, 27. júna 2012

Malinové želé




Viem, že názov "Malinové želé" neznie príliš lichotivo, ale sama nedokážem prísť na lepšie slovné spojenie. Treba však dodať, že nejde o takú tú škaredú vec, ktorú jedia v seriálových nemocniciach amerického pôvodu. A že prečo sem takýto recept vôbec dávam? Pretože ak toto malinové želé nacpete do cupcakes, po koláčikoch sa len-tak zapráši! Ale o tom neskôr.

Len máločo sa dokáže vyrovnať chuti a vôni čerstvo natrhaných malín zo záhradky. Naozaj! A keďže je teplo (niekedy až príliš) a maliny rýchlo dozrievajú, bolo treba vymyslieť spôsob, ako ich kreatívne zúžitkovať. A tu je výsledok:

Malinové želé
300 gramov malín
3 polievkové lyžice práškového cukru
3 polievkové lyžice zlatého klasu 

Množstvo cukru a zlatého klasu závisí od množstva malín. Na 100 gramov malín teda vychádza 1PL cukru a 1PL zlatého klasu. 

Maliny si roztlačíme vidličkou alebo rozmixujeme mixérom v menšom hrnci. Pridáme cukor a zlatý klas. Varíme, až pokým nám zmes nezačne hustnúť.  Na to, aby sa nám zo zmesi stalo naozajstné želé, bude treba oddych v chladničke. Zmes teda dáme do plastovej misky s vrchnákom a necháme odpočívať do druhého dňa. Na druhý deň si misku vytiahneme, zaboríme do nej lyžičku a želé buď bohapusto zožerieme alebo ďalej využijem. Napríklad ako náplň do cupcakes alebo plnku do torty...ale ako som už spomínala, o tom niekedy neskôr...

Mimochodom...všetky maliny prešli riadnou kontrolou!


2 komentáre:

  1. co je to ten zlatý klas a jaký je ekvivalent v ČR? Chci vyrobit želé ze zmražených malin, myslíte, že by se mohlo povést? S čokoládovou pěnou na štědrovečerní stůl mi to přijde jako ideální dezert :). Díky

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zlatý klas má podobné zloženie ako vanilkový puding a preto je možné použiť ten :)

    OdpovedaťOdstrániť