sobota, 28. apríla 2012

Hrnčekové pepermintky



Bonnie & Clyde, Lois Lane & Superman, Kermit & Miss Piggy, Ron & Hermiona... PEPERMINT & ČOKOLÁDA!

Čokoládové cupcakes s ganache s mätovým olejom a mätový cream cheese? Áno, prosím! A ak sú naviac nastajlované v čarovných pohárikoch, neodolá im naozaj nikto.

Tento pohárikový nápad ma načisto dostal. Aby všetko išlo hladko, svoj recept na čokoládové cupcakes som vymenila za recept uvedený na stránke, pridala klasický ganache s lyžičkou pepermintového oleja a trochu sa z neho ušlo aj zafarbenému cream cheese krému.

Najdôležitejšou zložkou celého receptu sú poháriky. Nám sa doma také kopia od neskutočného ovčieho jogurtu, takže som sa celkom potešila, že si konečne našli svoje uplatnenie.


Použiť však môžete napríklad zavárankové poháriky, či poháriky od džemu. Hlavné je, aby boli z hrubšieho skla (keďže sa v nich bude piecť cesto) a aby boli uzatvárateľné. Vďaka bezpečnému zatvoreniu dlhšie vydržia a môžu s vami kamkoľvek cestovať!

Rúru si, ako vždy, zapneme na 180 stupňov. Najskôr si pripravíme cesto na ktoré potrebujeme:

75g čokolády
150g masla
85g polohrubej múky
70g čistého kakaa
3/4 čajovej lyžičky kypriaceho prášku
1/4 čajovej lyžičky soli
160g práškového cukru
3 vajíčka
1 čajová lyžička vanilkového extraktu

V miske si zmiešame múku, kypriaci prášok, soľ a kakao. Čokoládu si rozpustíme nad parou spolu s maslom a do mierne vychudnutej zmesi primiešame po troche práškový cukor. Potom pomaly primiešame vajcia a extrakt. Zmesou naplníme nádobky, maximálne však do polovičky (inak by nezostalo miesta ani pre ganache, ani pre krém)!


Poháriky si môžeme pred vložením do rúry poukladať na plech, alebo ich tam môžeme šupnúť pekne ručne po jednom. Pečieme približne 25minút (kontrolujeme špáradlom). Upečené koláčiky necháme vychladnúť.



Keď sú na dotyk minimálne vlažné, začneme s prípravou ganache, ktorou koláčiky naplníme a zároveň "pokryje". Na ganache potrebujeme:

200g čokolády (ja som tentokrát použila 50%)
100ml sladkej smotany
1 čajovú lyžičku mätového extraktu alebo pepermintového oleja 

Nad parou si rozpustíme čokoládu so smotanou a primiešame extrakt/olej. Do pripravených koláčikov spravíme pomocou vykrajovača na jadrovníky , alebo lyžičky väčšiu dierku.


Do dierky nalejeme ganache a zalejeme ňou aj vrch koláčika. Znova necháme poriadne vychladnúť a stuhnúť, aby sa nám krém s plnkou zbytočne nezmiešal (i keď by to chutilo určite rovnako dobre).



Pripravíme si mätový krém:

113g masla
170g smotanového syru (Lučina)
35g práškového cukru
1/4 čajovej lyžičky pepermintového oleja

Všetky ingrediencie treba poriadne premiešať (ak chcete mať dokonale hladký krém, odporúčam použiť mixér) a krémom naplniť vrecko na zdobenie...a...zdobiť! Samozrejme, treba dávať pozor, aby krém nepresiahol pohárik, pokiaľ ho plánujete zavrieť.



Ak chcete, na pohárikoch sa môžete vyblázniť. Použiť nálepky, menovky, či rôznofarebné stužky. Ja som tie moje pred "darovaním" len previazala zelenou stužkou a bolo!

Ak chcete vidieť viac fotiek tohoto skvostu, nájdete ich TU.



2 komentáre:

  1. vyzerá to úžasne v tých pohárikoch...a veľmi chutne :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. a toto je druhá moja best kombinácia mäta a čokoláda :) a vyzerá to úžasne :)

    OdpovedaťOdstrániť