streda, 14. marca 2012

Mini Citrónovníky



Citrónovník je pravdepodobne môj najobľúbenejší koláč na svete. Paradoxne nie som príliš na sladké (pretože ma veľa cukru nejakým zázrakom dostane do kómy...no proste po zjedení väčšiny sladkého zaspím), ale tento koláč môžem. A to najmä preto, lebo nie je príliš sladký a ťažký, ale naopak, ľahký a svieži. Počas leta je to u nás doma najžiadanejší dezert. Osobne si rada myslím, že je tento koláč veľmi zdravý a nekalorický (čo, samozrejme, pravda nie je). Ale určite je to menšie zlo ako koláč, ktorý má veľa korpusu a mastný krém. 

Keďže som dostala na tento skvost neskutočnú chuť a bolo mi hlúpe zožrať ho sama, spravila som si jeho mini cupcakes verziu (z polovičnej dávky, aby som nemala výčitky).

Tento recept je tak trocha mojím dielom. Samozrejme, podobné recepty na Lemon Cake alebo Tarte au citron nájdete po celom internete. Ja som tento môj pozliepala z viacerých receptov, odskúšala, pomenila, popremeriavala....až som mala neskutočný koláčik. Na cupcakes verziu budete potrebovať silikónové košíčky, ktoré krém lepšie udržia. Kým začneme robiť korpus, zapneme si rúru na 180 stupňov. 


Korpus (12 cupcakes):
200g keksov (vaše najobľúbenejšie)
80g mäkkého masla 

Klasický Tarte au citron sa robí z krehkého cesta, ale keďže som väčšinou strašne lenivá, používam radšej tento variant. Kekse si poriadne rozdrvíme na prášok a zmiešame s maslom. Čajovou lyžičkou naplníme dno košíčkov. Na každý košíček nám vyjdú približne 2 čajové lyžičky "cesta", ktoré "uplácame" na spodok košíčkov. Košíčky dáme piecť približne na 7minút (treba ich okukávať a vybrať, keď budú mať troška zhnednutý okraj) a po vybratí z rúry ich necháme poriadne vychladnúť. 


Krém: 
4 vajcia
40 g masla
250ml sladkej smotany (33%)
150ml citrónovej šťavy (približne 4 citróny)
200g cukru

Nad parou si krátko vymiešame vajcia s cukrom (aby sa nám cukor rozpustil). Prilejeme sladkú smotanu a (cez sitko) prilejem šťavu z citrónov (pred vytlačením si citróny vložíme na chvíľu do vrelej vody, šťava potom lepšie pustí). Keď sa nám krém zahreje, pridáme maslo. A teraz už len čakáme, kým nám krém zhustne. Netreba sa báť, sľubujem vám, že ten krém zhustne! Len ho musíte miešať a byť trpezliví. Keď bude krém vyzerať ako redší puding, odstavíme ho a naplníme ním košíčky. 


Keďže nám ďalej koláčiky "nebudú rásť", pokojne môžme dať krém až po povrch. Košíčky dáme do rúry a pečieme približne 10minút; pokým nám krém po okraji trocha nezvráskavie, ale v strede bude trocha huspeninový (pri košíčkoch to vyzerá troška škaredšie, celý košíček bude tak trocha vráskavý, ale to nevadí, dobrý bude aj tak!).



Košíčky necháme približne hodinku vychladnúť, prikryjeme ich alobalom a dáme do chladničky. Koláčiky nám v chladničke musia vydržať aspoň dve hodiny, najlepšie cez noc. Citrónovník môžete najskôr vyklopiť, alebo ho jesť len tak lyžičkou rovno z košíčka. Na ozdobenie vám postačí plátok citrónu alebo práškový cukor. 


3 komentáre:

  1. tak toto vyzera znovu veeelmi chutne len ja by som asi nevydrzala cez noc cakat na vysledok :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. vyzerajú veeeľmi chutne, určite skúsim :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tak toto určite vyskúšam :) a bojím sa, že to zožeriem sama :D

    OdpovedaťOdstrániť