streda, 11. januára 2012

Vanilkové cupcakes s levanduľovým krémom



Vycapiť vám sem tieto cupcakes som sa rozhodla z dvoch jednoduchých dôvodov. Prvým je klasické vanilkové cesto, ktorým sa skutočne nedá nič pokaziť a druhým je levanduľový krém. Chcela som vám totiž pekne ukázať, že ten levanduľový cukor sa dá naozaj použiť!

Cesto (12 cupcakes):

125g masla (izbová teplota)
150g krupicového cukru
2 veľké vajcia
200g polohrubej múky
1/2 čajovej lyžičky soli
2 čajové lyžičky kypriaceho prášku
125ml mlieka 
1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Tieto vanilkové cupcakes sú jednoduché a väčšinu surovín, ktoré na ne treba nájdete doma. Tentokrát je však dôležité nielen čo, ale aj ako. Cupcakes sa tradične pripravujú pomocou creaming method, vďaka ktorej sa do cesta dostane veľa vzduchových bubliniek. Tie vám zaručia, že bude cesto vláčne a ľahučké (a po zjedení sa vám v brušku koláčik nezmení na kameň). A ako na to?

Pred tým, než začneme pripravovať cesto si nadstavíme rúru na 180 stupňov a do cupcake formy dáme papierové košíčky.

Najskôr si v miske vyšľaháme maslo, prisypeme cukor a spolu vymiešame dohladka. Pridáme jedno vajíčko, premiešame, pridáme druhé a znova premiešame.  V druhej miske spolu zmiešame múku so soľou a kypriacim práškom. Vanilkový extrakt prilejeme k mlieku a zamiešame (vanilkový extrakt je celkom ťažké zohnať, takže ho použiť nemusíte. Ak však chcete vanilkovú chuť zachovať, prerežte pozdĺžne vanilkový lusk a semienka vyškrabte do mlieka...a hoďte tam aj ten lusk. Prevarte,  lusk vyberte a nechajte vychladnúť). Do vyšľahaného masla prisypte polovicu suchej zmesi a  premiešajte. Potom prilejte polovicu mlieka a znova premiešajte. A to isté, samozrejme, platí aj pre druhú polovicu surovín. Nakoniec ešte krátko premiešajte (5minút, na strednej rýchlosti - pri vysokej by cesto mohlo stratiť svoj vláčnosť) a cesto je hotové. Teraz prichádza na rad plnenie košíčkov; do 3/4 (približne 1cm od okraja) a pečenie. Cupcakes pečieme približne 20minút.

Kým nám budú voňavé koláčiky chladnúť, pripravíme si krém. Dopredu vás upozorňujem, že krém je dosť maslový, preto ho na cupcakes nedávajte priveľa. Hoci niektorí ľudia milujú maslové krémy, väčšina z mojich známych ich pokladá za relatívne ťažké, takže som sa naučila s nimi narábať opatrne.

Swiss Meringue Buttercream:
3 bielka (izbová teplota)
60gramov levanduľového cukru (pred použitím treba preosiať)
150g masla (izbová teplota)
1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
1/3 čajovej lyžičky fialového farbiva

V prvom rade si dáme do menšieho kastrólika variť vodu a po zovretí plameň stíšime. Položíme naň sklenenú alebo kovovú misku, do ktorej sme si dali  bielka s cukrom a miešame. Cieľom je, aby sa nám cukor v bielkach rozpustil. Tento proces trvá približne 5-7 minút. Keď máme cukor rozpustený, sporák vypneme, kastrólik upraceme a bielka si poriadne vyšľaháme. Takto:


A teraz prichádza na rad maslo. To pridávame postupne, po malých kockách a vždy šľaháme. Keď máme za sebou zhruba polovicu masla, pridáme extrakt (ak nemáme, nedáme) a farbivo (detto). Táto fáza si vyžaduje veľa trpezlivosti. Maslo vám totiž bielky "rozloží" takže budú vyzerať ako na nasledovnom obrázku a vy si budete myslieť, že z toho už nikdy nič nebude.


Ale bude! Netreba sa zľaknúť a hlavne sa krému netreba báť! A treba šľahať. Dlho. Až dokým....


Tadááááááá! Krém bude hladký a....krémový. A už len napatlať na vychladnuté cupcakes.


2 komentáre:

  1. ... ahoj Ms. Poppy ... tvoj blog som objavila iba včera a veľmi sa mi páči :) ... a na mojom blogu máš malú pozornosť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ďakujem veľmi pekne, Janka! veľmi si to vážim!

    OdpovedaťOdstrániť